Gelida es connecta a la xarxa d’ATLL

Dissabte, 30 d’agost de 2008
L'arribada de l'aigua del Ter-Llobregat permetrà a Gelida prescindir de les 5 cisternes d'aigua diàries que proveïen el municipi des del febrer

La connexió de Gelida amb la xarxa d´Aigües del Ter-Llobregat (ATLL) es va fer efectiva fa tres setmanes. Des del dia 8 d´ agost la població compta amb un nou recurs per a proveir-se d´aigua. A més de la que li subministren les captacions municipals del Pou de Sant Miquel o el Pou 3 del Puig, ara també pot disposar d´aigua provinent de la xarxa de l´ATLL.

L´aigua que arriba a Gelida és prèviament tractada a la Planta Potabilitzadora d´Abrera i distribuïda des del dipòsit de Masquefa. Una canonada és l´encarregada de transportar aquesta aigua des del dipòsit esmentat i fins al municipi gelidenc, passant pel barri de Sant Salvador, creuant el riu Anoia, pujant fins a la zona de La Fanga i travessant la muntanya fins al dipòsit d´El Serralet. Des d´aquest nou dipòsit, de 2.000 m3 de capacitat, es fa el subministrament a tota la xarxa.         

Augmenta el nivell de l´aigua dels pous gelidencs

El conjunt dels gelidencs consumeix durant l´estació estiuenca una mitjana de 2.000 m3 diaris aproximadament. Aquest consum s´abasteix ara de diferents captacions: l´aigua de l´ATLL –des que es va fer la connexió–, l´aigua extreta del Pou de Sant Miquel, la que s´extreu del Pou del Puig, i –en menor mesura– amb l´aigua d´altres captacions del territori municipal.  La situació de sequera registrada durant els primers mesos d´aquest any 2008 va deixar els recursos hídrics tan limitats a Gelida que des del mes de febrer van anar arribant a la població 5 cisternes d´aigua diàries per ajudar a cobrir el consum global. És un aprovisionament extern que ha subvencionat directament l´ACA (Agència Catalana de l´Aigua).

La connexió amb l´ATLL va implicar, des del mateix dia 8 d´agost, la retirada immediata de les 5 cisternes al dia que arribaven al poble fins llavors. Disposar de l´aigua del Ter-Llobregat ha permès deixar de sobreexplotar el propis pous gelidencs, sobretot el Pou de Sant Miquel –el que abasteix a la majoria de zones del poble– que durant l´ últim any ha vist com el nivell de l´aigua baixava de manera constant fins arribar a situacions límit. Un nivell de l´aigua que, en el seu pitjor moment, va arribar a estar només a 1,5 metres del fons del pou i que ara, després de la connexió amb l´ ATLL, cobreix fins a 12 metres de profunditat. Aquesta millora s´ha aconseguit extraient diàriament poca aigua del pou gelidenc per tal que, mica en mica, vagi recuperant un nivell acceptable després de la sobreexplotació que ha patit en el recent període de sequera.  

La fi d´un llarg procés

Comptar ja amb l´aigua de l´ATLL a disposició del poble significa per a Gelida posar punt i final a un llarg procés que va començar l´any 2000 amb la signatura del conveni amb l´empresa pública Aigües Ter Llobregat. L´ATLL està adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, com a responsable de l´abastament d´aigua en alta a la ciutat de Barcelona i vuit comarques del seu entorn. Gelida, juntament amb Castellví de Rosanes i Sant Llorenç d´Hortons van signar amb ATLL l´acord de connexió. El conveni atorgava a ATLL tasques de construcció, conservació, gestió i explotació de la xarxa d´abastament en alta. Des del dipòsit de Masquefa, han estat 8,8 km de canonada general els que s´han hagut de construir per a fer arribar l´aigua al punt mig entre les tres poblacions. Per a la distribució exclusiva al poble de Gelida, ha estat necessari 1,8 km de canonada per a fer pujar la connexió fins al dipòsit d´El Serralet.

El conveni amb l´empresa ATLL, signat el 5 de juliol del 2000, fixava en 919.741,46€ el cost total de la connexió. L´acord ja apuntava que el 50% de l´operació aniria a càrrec de l´ACA i que l´altre 50% seria d´aportació municipal.

Després de la gran sequera registrada als últims mesos, la connexió amb l´ATLL és un pas més per a millorar la situació de l´aigua a Gelida. Una situació que s´ha intentat afrontar des de l´Ajuntament tirant endavant una campanya per estalviar aigua que va iniciar-se a començaments d´ any. Des de llavors s´ha vist una reducció força important en el consum (per abonat i mes) respecte les xifres registrades en anys anteriors. La campanya en qüestió, juntament amb l´arribada de les 5 cisternes diàries, la mateixa connexió amb la xarxa d´ATLL, i altres mesures de menor incidència, han estat accions claus per evitar fer restriccions d´aigua a Gelida, objectiu prioritari que es va marcar la regidoria de Serveis de l´Ajuntament des dels primers mesos que ja s´apuntava el llarg període de sequera, que en el cas de Gelida, es va iniciar quan a 31 de juliol de 2007 es va haver de netejar i baixar la bomba del pou de Sant Miquel.

Darrera actualització: 26.02.2015 | 00:00