FGC reprèn el servei del Funicular de Gelida després de la seva rehabilitació

Divendres, 5 d'abril de 2019 a les 00:00

Aquest dissabte gelida recupera un dels seus elements més importants, el funicular tornarà a circular durant els caps de setmana. Entre setmana FGC seguirà oferint el servei substitutori amb autobús que connecta l’estació de Rodalies amb Gelida.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reprendrà aquest dissabte, 6 d’abril, les circulacions del Funicular de Gelida una vegada finalitzada la rehabilitació de les seves caixes. El funicular oferirà un servei turístic durant els caps de setmana i entre setmana FGC mantindrà el servei substitutori amb autobús que connecta l’estació de Rodalies amb Gelida.

Horaris del FUNICULAR DE GELIDA

El servei del funicular va quedar suspès temporalment el mes de març de 2016 quan arran d’una revisió es van detectar una sèrie d’esquerdes en els elements de rodadura. Aquest fet va suposar la interrupció provisional del servei dels caps de setmana que es realitzava des del 2012 per procedir a la reparació dels elements malmesos. Les caixes del funicular van ser traslladades als tallers d’FGC a Rubí per a realitzar-hi els treballs corresponents.

La renovació de les caixes del funicular i de les rodes s’ha fet seguint escrupolosament el disseny històric del Funicular de Gelida. Amb una inversió d’1,5 milions d’euros, el temps d’aquest procés de reparació s’ha vist afectat per l’antiguitat del funicular i pel fet que a l’haver desaparegut el fabricant original no ha resultat senzill l’adquisició dels recanvis adients.

Durant tot el període que ha estat suspès el servei del Funicular de Gelida, FGC ha continuat realitzant puntualment totes les actuacions de manteniment i revisió de la infraestructura, per assegurar-ne un òptim estat de conservació. En aquest sentit, s’ha fet una revisió mensual per assegurar que la instal·lació no es degradava. De la mateixa manera, en aquest període s’ha ofert ininterrompudament el servei substitutori amb autobús que ara estarà disponible  de dilluns a divendres.

Una infraestructura de principis del segle XX

El funicular de Gelida es va inaugurar el novembre de 1924, construït per l’enginyer menorquí Santiago Rubió. Situat a la comarca de l’Alt Penedès, uneix l’estació de tren de Rodalies de la RENFE (línia Barcelona-Tarragona per Vilafranca) amb el centre urbà del poble.

A principis dels anys 80, FGC es va fer càrrec del funicular i va emprendre un procés de modernització que va permetre oferir un servei regular fins al canvi de servei del 2012, data en la qual FGC va aprovar una reorganització dels seus serveis per ajustar l’oferta a la demanda i racionalitzar despeses a les línies metropolitanes.

En el marc d’aquesta reorganització es va substituir el servei del funicular per un nou autobús urbà, amb un recorregut més ampli i diverses parades al municipi de Gelida, i integrat dintre el sistema tarifari de l’ATM. Ferrocarrils va decidir preservar el valor històric i patrimonial del Funicular mantenint-lo en servei durant els caps de setmana i dies festius i assenyalats.

Darrera actualització: 05.04.2019 | 12:15