El ple aprova el Pla de Mesures Antifrau

Divendres, 30 de setembre de 2022 a les 00:00

El passat dimarts, 27 de setembre, a les 20h, hi va haver ple ordinari presencial a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Gelida.

En l'ordre del dia, el punt més destacable va ser l'aprovació per unanimitat de la declaració institucional de compromís antifrau de l'Ajuntament de Gelida, així com, l'aprovació del Pla de Mesures Antifrau. Aquest Pla es configura com una peça essencial del Sistema d'Integritat Institucional de l'Ajuntament.

Aquest Pla s'ha elaborat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), per a la gestió dels fons que arribin del programa europeu Next Generation EU, que s'ha posat en marxa arran de la pandèmia de la Covid19.
Aquest Pla Antifrau, indispensable per poder accedir a ajudes procedents de fons europeus per finançar projectes de l'Ajuntament, té l'objectiu de garantir i declarar que els fons corresponents s'han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables pel que fa a la prevenció, la detecció i la correcció del frau, la corrupció i els conflictes d'interessos.

Com a mesures preventives, s'estableix una sèrie d'accions com l'aprovació d'una declaració institucional, que recull el compromís del govern municipal contra el frau i l'ús inapropiat dels recursos. També s'inclou l'elaboració d'un codi ètic, una declaració d'absència de conflicte d'interessos i un pla de formació per al personal.

L'Ajuntament ja ha designat una comissió antifrau, òrgan que s'encarrega de gestionar i desenvolupar les mesures del pla, així com d'avaluar de forma periòdica el compliment dels objectius.
Les mesures d'aquest Pla Antifrau s'aplicaran a totes les persones i els departaments que tinguin algun tipus de relació amb el disseny, la gestió, l'elaboració o l'execució dels projectes que comptin amb finançament del PRTR.
En l'ordre del dia també es va presentar una moció, per part de la Cup per demanar l'aturada del projecte d'Agroparc, aquest punt va ser rebutjat pels vots contraris d'ERC, Gelida per la República i el PSC, l'abstenció de Gelida en Comú i el vot a favor de la CUP.

El PSC va presentar una moció per sol·licitar el reforç en les hores punta, del servei de bus de Gelida a Barcelona. Una moció aprovada per unanimitat.

El punt 2 de l'ordre del dia, que feia referència a l'aprovació inicial de la modificació de crèdit 10/2022 del pressupost general de la Corporació, va ser retirat del ple.

Finalment, en l'apartat de mocions d'urgència, el grup socialista va presentar dues mocions més. La primera que feia referència a sol·licitar una parada a Gelida de la línia d'autobús entre Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia i la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellaterra, aprovada per unanimitat, i la moció per sol·licitar la devolució o compensació d'una mensualitat als usuaris de l'aparcament subterrani de la plaça de la Vila en règim de pupil·latge, que va ser rebutjada amb el vot contrari d'ERC, Gelida per la República, Gelida en Comú, i la CUP.

El ple va finalitzar amb les preguntes dels regidors de l'oposició al govern i del públic assistent.

Tothom qui ho vulgui, pot recuperar el ple al Youtube de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 30.09.2022 | 14:14