Aprovat el Pressupost Municipal 2009

Dilluns, 20 d'abril de 2009 a les 00:00

Prop de 3 milions i mig d’euros es destinaran a inversions en vies urbanes, en mobilitat i en equipaments d’educació, medi ambient i promoció econòmica del municipi, tant al nucli urbà com a barris i urbanitzacions

El passat 16 d’abril de 2009, el Ple de L’Ajuntament de Gelida va aprovar els 10.055.876,00 Euros que composen el pressupost consolidat, on s’hi compta també els Patronats Municipals d’Esports, Cultura, Ràdio Gelida i Gelida Televisió, i també la societat anònima municipal Gelida Iniciatives S.A. (GEINICSA).

 

El pressupost ve marcat per la crisi econòmica, que ha fet baixar les previsions d’ingressos corrents de l’Ajuntament, sobretot per concepte de llicències d’obres, impost de construccions i les plusvàlues. Aquesta baixada d’ingressos ha fet que s’estiguin fent esforços molt importants en la majoria de partides pressupostàries per tal de poder oferir els mateixos o més serveis sense incrementar les despeses i en alguns casos fins i tot rebaixant-les.

 

S’han prioritzat aquelles àrees que resulten claus per a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes de Gelida: l’àrea de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Consum, l’àrea d’Educació o l’àrea de Promoció Econòmica. També es potencien àrees importants com les Noves Tecnologies, l’àrea de Medi Ambient o els Esports.

 

Davant la creixent demanda de serveis socials, ja sigui en forma d’informació, d’ajuts o de serveis, l’Ajuntament contractarà a mitja jornada una treballadora social i una treballadora familiar. Aquestes dues places vindran a complementar els serveis que ja actualment s’estan donant. També s’ha potenciat el Servei d’Orientació i Inserció Laboral (SOIL), que ara compta amb una persona amb dedicació plena, amb l’ajut de la Diputació de Barcelona. Al SOIL s’hi dirigeixen cada dia més gelidencs i gelidenques a la recerca d’una sortida laboral o professional. S’amplia la partida d’ajuts assistencials i de transport i s’amplia el servei d’atenció domiciliària. Pel que fa a l’àrea de la Gent Gran, cal dir que s’incrementa la dotació de forma important, ja que s’ha arribat a un acord amb Caixa Penedès perquè el casal d’avis passi a convertir-se ben aviat en el Casal Municipal de la Gent Gran, on hi podran anar tots els avis de Gelida. S’amplia també la partida destinada a activitats per la Gent Gran.

 

Pel que fa a Educació, el pressupost de 2009 continua considerant-la una important àrea per al desenvolupament dels nens i nenes de Gelida de cara al seu futur. Des de principi d’any ha entrat en funcionament la nova aula que s’ha ampliat a la llar d’infants El Montcauet. Hi ha previstes diferents inversions en els centres educatius, com la construcció de l’aula de psicomotricitat, un projecte de 126.800 euros que finança completament l’Ajuntament. Al centres s’hi destinen també 120.000 euros en forma d’inversions diverses dins el pla de millores que es ve aplicant els últims anys, i que financen al 50% la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament. A banda d’això, el pressupost de 2009 consolida l’Escola Municipal de Música creada tot just l’any passat.

 

En època de crisi, la promoció econòmica i turística del municipi és fonamental per al desenvolupament de comerç i la indústria del municipi. En aquest sentit, es crearà el Centre de Promoció Turística i Aula del Funicular, un projecte de prop de 230.000 euros finançat part per l’Ajuntament de Gelida i part entre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

Pel que fa al medi ambient, es continuarà endavant el procés de millora de la gestió de residus que va començar l’any passat amb la implantació de la recollida de la fracció orgànica. Des del gener s’ha doblat la freqüència de recollida de les fraccions de paper i cartró, d’envasos i de vidre i s’ha gairebé doblat l’horari en què la Deixalleria Municipal està oberta, els matins de dilluns a dissabte i les tardes de dilluns, dimecres i dissabte. Precisament a la Deixalleria Municipal s’hi destinen uns 175.000 euros per a la seva ampliació, que augmentarà la capacitat de gestió dels diferents residus i farà més fàcil la utilització per part dels usuaris. Del cost total, l’Agència de Residus de Catalunya hi participa de forma molt important amb l’aportació de 135.000 Euros.

 

Pel que fa a la resta d’àrees, es promouen de forma decidida les noves tecnologies. S’ofereixen nous serveis com la signatura electrònica, que tothom pot anar a buscar a l’Ajuntament en forma de memòria USB, o el servei d’enviament d’alertes per SMS. El Patronat d’Esports seguirà oferint una molt àmplia gama de possibilitats als esportistes de totes les edats, i continuarà donant suport als clubs esportius gelidencs. També està previst poder oferir ajudes especials a tots els usuaris gelidencs de les piscines cobertes dels municipis veïns, per tal que aquesta eina de salut tant important no sigui un problema per a ningú.

 

Cal destacar el volum d’inversions que es tiraran endavant dins el pressupost de 2009. D’entrada, es compta amb els 14 projectes que es financen amb el milió d’euros que destinarà a Gelida el Fons Estatal d’Inversió Local, aprovat pel Govern Estatal com a mesura contra la crisi. A banda d’aquests projectes i dels esmentats anteriorment, el pressupost de 2009 contempla també importants inversions com la dels accessos mecànics a les escales de la Baixada les Monges, d’un total de 698.000 euros, finançat en prop del 50% per la Diputació de Barcelona. També es durà a terme una fase més de les millores en l’enllumenat públic de diferents carrers i espais del municipi, un projecte de 193.000 euros.

 

No cal oblidar que a més s’estan duent a terme importants projectes en els barris i urbanitzacions del municipi. A través de GEINICSA, s’està avançant en la redacció dels projectes d’urbanització dels 1r i 3r polígon de Martivell, del barri dels Tarongers i de l’antiga zona residencial del polígon La Gelidense. També es portarà a terme la urbanització del carrer Mossèn Jacint Verdaguer i de l’accés a la carretera de Corbera. GEINICSA compta per a tot això amb un pressupost total de 821.000 euros.

 

Pel que fa al capítol de personal de l’Ajuntament, cal esmentar que s’arriba aquest any a la quantitat de 100 treballadors, on s’hi compta el personal d’administració, la brigada de serveis municipals, la policia local, les educadores de les llars d’infants, el personal del CiC i la Biblioteca Municipal i els professors de l’Escola Municipal de Música. El pressupost total del capítol de personal és de 2,800.000 euros. Quant a les retribucions dels polítics, el pressupost de 2009 congela tant el sou de l’Alcalde com les retribucions per assistències a plens, juntes de govern i comissions informatives dels Regidors.

 

Darrera actualització: 26.02.2015 | 00:00