Gelida presenta els nous “Quaderns Gelidencs d’Història i Societat”

Dijous, 1 de març de 2018 a les 00:00

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Gelida presentava els nous Quaderns Gelidencs d’Història i Societat, una publicació periòdica d’articles monogràfics d’història i societat d’àmbit local.

La Sala Gran del Centre Cultural de Gelida va acollir, el passat diumenge, la presentació dels dos primers volums de la nova Col·lecció Quaderns Gelidencs d’Història i Societat de Gelida, que edita per primera vegada l’Ajuntament de Gelida. Es tracta del treball Els canvis demogràfics a Gelida i comarca en el seu context penedesenc a les darreries del segle XIX, de Maria Coma, i Informe preliminar sobre l’aparició de restes humanes en el cementiri de Gelida, de Josep Anfruns, que analitzen dos aspectes del municipi en els darrers anys del segle XIX.

                                  

La presentació, conduïda per l’arquitecte i exalcalde, Joan Roselló, i amb la participació dels autors dels primers dos volums, va posar de manifest la llarga llista de publicacions locals que han posat èmfasi en la història del municipi gelidenc en els darrers 100 anys, i la importància que té que aquesta nova publicació per recollir el relleu de totes elles i seguir potenciant l’estudi de la història local.

El primer dels volums, Els canvis demogràfics a Gelida i comarca en el seu context penedesenc a les darreries del segle XIX, és obra de la historiadora gelidenca Maria Coma, que se centra en el període comprés entre 1877 i 1900, i explica quina era la situació demogràfica al municipi de Gelida i el seu context penedesenc. En el seu treball, Maria Coma observa les dades demogràfiques, que tenen un augment considerable en els primers anys i una baixada abrupta en els següents decennis, i tracta de donar-li una explicació a aquestes fluctuacions poblacionals. La historiadora centra la seva hipòtesi en la crisi de la Fil·loxera, que va patir en aquells anys els països europeus i que va acabar afectant de forma considerable el Penedès i Gelida.

                                  

El segon volum de la col·lecció que s'ha presentat, està dedicat a l'aparició d'unes restes humanes en el cementiri de Gelida. Amb el títol Informe preliminar sobre l'aparició de restes humanes en el cementiri de Gelida, l'arqueòleg especialitzat en antropologia física, Josep Anfruns, analitza unes restes humanes d'origen desconegut i sense registrar, que es van trobar en una de les parets del cementiri municipal de Gelida després d'unes obres. Josep Anfruns en aquest estudi intenta explicar aquesta troballa i situar-la en un context històric, datat en les darreres dècades del segle XIX.  

                                  

A l'acte de presentació, també es va donar a conèixer el Consell Assessor de la col·lecció, format per nombrosos acadèmics de rellevància, i el Consell Redactor, que gestionarà la publicació.

 

Darrera actualització: 01.03.2018 | 12:24