L’Ajuntament de Gelida sol•licita a l’Estat el retorn de la caserna de la Guàrdia Civil

Dijous, 10 de juny de 2021 a les 00:00

L'Ajuntament de Gelida exigeix al govern espanyol el retorn de l'edifici de la caserna de la Guàrdia Civil al municipi per allotjar habitatges socials.

L'Ajuntament de Gelida va aprovar una moció a favor de demanar a l'Estat el retorn al municipi de la caserna de la Guàrdia Civil, situada en terrenys municipals que l'Ajuntament va cedir l'any 1987 per a ús exclusiu com a casa-cuartel per la Comandància de la Guàrdia Civil a Gelida. Des del replegament del cos armat a Catalunya l'any 2007, les instal·lacions van deixar de prestar serveis de seguretat ciutadana i han estat utilitzades exclusivament com a habitatges privats per a membres del cos de la Guàrdia Civil.

Per aquest motiu, i un cop vist que no es fa l'ús pel qual es va cedir i per ser una parcel·la qualificada per a equipaments municipals, l'Ajuntament ha aprovat demanar el retorn al municipi l'edifici per a poder posar els habitatges ja existents a disposició de les persones del municipi amb dificultats econòmiques, i establir un règim de lloguer social gestionat pel mateix Consistori.

Un punt que es va tractar en el passat ple municipal i que es va aprovar amb el suport dels partits al govern, ERC, Primàries i Gelida en Comú, i del partit a l'oposició de la CUP, amb les abstencions dels regidors del PSC.

Per altra banda, l'Ajuntament també reclama al govern espanyol el pagament de l'IBI i demés tributs municipals fins que no es produeixi el retorn, donat que l'edifici que abans allotjava la Caserna de la Guàrdia Civil ha deixat de ser un edifici destinat a la seguretat ciutadana i s'ha destinat a ús residencial. El govern municipal considera que aquest canvi d'usos ja no justifiquen gaudir de l'exempció de l'IBI o de la taxa d’escombraries que fins ara havia tingut. En aquest sentit, el Ple va aprovar aquesta reclamació per unanimitat i així posar en ordre la tributació de la caserna de la guàrdia civil de Gelida i fer-ho avinent al seu actual propietari.

Segons l'alcaldessa, Lluïsa Llop, la petició del retorn de la caserna "es basa en una qüestió de 'justícia' per als veïns i veïnes del municipi, donat que les instal·lacions ja no compleixen la finalitat per les quals van ser cedides i, per tant, el poble té dret a poder destinar-les a altres utilitats més necessàries actualment."

La prioritat, segons destaca, ara és "consolidar de forma urgent el retorn de l'edifici per poder allotjar habitatge social per a recolzar famílies gelidenques que s'hi puguin beneficiar, una urgència evident davant la difícil situació social i econòmica que estem vivint en aquests moments".

Darrera actualització: 10.06.2021 | 14:01