Inauguració de l’espai pel Dol Gestacional i Neonatal amb la presència de la Consellera Tània Verge

Dimecres, 19 d'octubre de 2022 a les 00:00

Amb motiu del Dia Internacional del Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal, s’ha inaugurat un espai al cementiri municipal en memòria dels nadons morts durant l’embaràs o poc temps després de néixer.

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha assistit aquest dissabte a la inauguració del nou espai de dol gestacional i neonatal habilitat per l'Ajuntament de Gelida al Cementiri Municipal.

L’acte s’ha iniciat amb els parlaments de la regidora d’Igualtat i Salut, Marga Bertran, que ha reflexionat sobre el dol gestacional, perinatal o neonatal, “tot i que cada dia se’n parla més encara està socialment molt desautoritzat i que es tendeix a minimitzar, però com a societat hem de tenir clar que les famílies que han perdut un fill sempre el portaran al cor i mai s’oblidaran” és en aquesta línia que l’ajuntament ha creat aquest monument “un espai de record per a les famílies que es troben o han patit aquest procés”.

Seguidament, l’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, ha remarcat que “obrim aquest espai per a les famílies, un gest a favor de la normalització de la pèrdua gestacional, perinatal i neonatal, que esperem que sigui una eina més on poder passar una estona i sentir-se acompanyada davant de la superació del dol”.

En la seva intervenció, Tània Verge inaugurava l’espai de dol de Gelida afirmant "Aquests espais són una mesura clau i simbòlica a l’espai públic per reconèixer el dolor de moltes famílies, especialment el que experimenten les dones”, Verge ha subratllat la necessitat d'implantar "mesures que permetin reconèixer i albergar aquestes experiències", siguin simbòliques o normatives, i ha dit que aquest memorial mostra una realitat per abordar.

A l'espai, situat a la part nova del Cementiri, delimitat per dos xiprers s'hi ha instal·lat el monument de ferro representant una papallona, un animal proper als infants, un animal fràgil i delicat que fa una transformació. L’”Espai del Record” és un memorial per a què les famílies de Gelida que han passat per aquesta situació puguin recordar al seu fill o filla. L'obra que ha estat dissenyada per la gelidenca Laia Carrillo, conté la frase “La tendresa va dins la memòria”, de la també gelidenca Anna Espinach.

Prèviament, la consellera Verge ha visitat l’Ajuntament i ha saludat els regidors i regidores del consistori. Durant l’acte a la Sala de Plens ha agraït en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament la seva tasca, amb aquets monument i totes les accions que emprenen, per visibilitzar i contribuir a la lluita feminista "cal una transformació feminista urgent per fer un país lliure de persones lliures, lliure de masclismes, de LGTBIfòbia, racismes, feixismes i qualsevol forma de discriminació".

Darrera actualització: 31.10.2022 | 11:15