Activat el Pla PROCICAT per fort vent i el Pla ALFA per risc d’incendi

Dijous, 9 de març de 2023

ACTIVAT EL PLA ALFA NIVELL 2 PER RISC D'INCENDI

Davant l’increment del perill d’incendi forestal, avui 10 de març de 2023 s’activa el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques de Catalunya, en les que s'inclou l'Alt Penedès i, en concret, Gelida.

En concret, el nivell 2 de Pla Alfa s’activarà a set comarques barcelonines (Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Barcelonès, el Garraf, Baix Llobregat i el Vallès Occidental), cinc comarques tarragonines (Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Camp i Priorat) i tres comarques de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta i Baix Ebre).

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència durant aquest episodi, que està previst que s’allargui durant tot el cap de setmana. En nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d’incendi (entre les quals cremes de restes vegetals, focs d’esbarjo...).

L’activació del nivell 2 del Pla Alfa ve motivada per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent, juntament amb la sequera acumulada, que faran incrementar el perill d’incendi forestal.

Avui i demà dissabte preocupen especialment les zones on hi ha més sequera acumulada, especialment el litoral i prelitoral de Barcelona. Pel que fa a diumenge, es preveu entrada de vent de Tramuntana, que incrementarà també el perill al litoral i prelitoral de Girona, on també hi ha un dèficit acumulat de pluges.

 

ACTIVAT EL PLA VENTCAT

A més, durant les properes hores també s'ha activat el pla d'emergéncies VENTCAT.

Avui el vent serà el protagonista, bufa de component oest amb cops forts a molts indrets, i es reforçarà aquest matí en especial al prelitoral.

Seguiu els Consells següents:

A casa

Tanca i assegura portes, finestres i tendals. Abaixa completament les persianes i, si són de cordó, subjecta-les bé. 

Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

A casa, tanca i assegura portes, finestres i tendals.

 

A l'exterior

Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

ventades_2

 

Si heu de conduir

Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.

Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

ventades_3

 

Si feu una activitat de lleure

Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.

En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.

Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d’allaus.

 

En cas de detectar qualsevol sospita d'incendi o emergència truqueu a:

Policia local - 93 779 24 70
Bombers de Gelida - 93 779 11 50      
Emergències - 112

Darrera actualització: 10.03.2023 | 10:46